lako 20 osoba
30 min
3578
Rum kasato

Sastojci

Potrebno je:

  • 300 g oljuštenog krompira
  • 100 g margarina
  • 100 g posne crne čokolade
  • 300 g posnog mlevenog plazma keksa
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 kašika kakaoa
  • 1-2 kašike ekstrata sa ukusom ruma

Glazura:

  • 120 g posne crne čokolade
  • 2 pune kašike ulja

Priprema

  1. Pleh veličine 30cm x 20cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Krompir iseći na kocke i staviti da se skuva. Margarin iseckati na kockice a čokoladu izlomiti na sitne kocke.
  2. Skuvani krompir procediti kroz cetku i izručiti ga u vanglicu. U vreli krompit odmah dodati iseckani margarin i izlomljenu čokoladu. Sve dobro izgnječiti gnječilicom za krompir pire, da ne ostane ni jedna grudvica krompira. Dodati šećer u prahu, kakao i ekstrat ruma (ekstrat dodati po vašem ukusu, ja sam stavila dve pune kašike jer volim da se oseti jači ukus ruma). Promešati kašikom. Na kraju ubaciti mleveni keks i kašikom dobro sjediniti sve sastojke.
  3. Pripremljenu smesu ravnomerno rasporediti u plehu, pa je kašikom ispretiskati i formirati koru. Ostaviti pleh u frižider dok se spremi glazura.
  4. Glazura: U manju posudu staviti izlomljenu čokoladu, dodati ulje i staviti da se čokolada otopi na pari (što znači, pripreme se dve posude. U jednu se sipa voda i stavi se na šporet da voda samo struji ili da blago vri a druga posuda sa čokoladom se stavi u nju, ali tako da njeno dno ne dodiruje vodu). Neprestano mešati dok se čokolada ne otopi. Skloniti posudu sa otopljenom čokoladom i ostaviti da se čokolada prohladi oko 10 minuta. Zatim izvaditi pleh iz frižidera i ravnomerno preliti kolač. Da bi vam glazura ostala glatka nemojte je razmazivati po kolaču, već samo blago naginjati pleh da se sama svuda razlije. Ostaviti glazuru da se ohladi na sobnoj temperaturi pa kolač staviti u frižider 2-3 sata da se dobro stegne.
  5. Izvaditi pleh sa kolačem iz frižidera i pomoću pek papira kolač prebaciti na dasku za sečenje. Kolač možete iseći jako oštim nožem ili skalperom. Ja sam sekla štanglice veličine 2cm x 4cm skalperom. Prvo lenjirom označiti veličinu štanglica blagim zarezivanjem glazure. Zatim skalperom samo blago pomoću lenjira povući linije između crtica koje su naznačene. Na kraju, staviti lenjir na označenu liniju i preći skalperom u jednom potezu. Rum kasato
  6. Kolač se vrlo jednostavno priprema, postan je, a kombinacija čokolade i ruma će vas potpuno osvojiti... Recept za kolač sam videla kod Natalije Milodanović. Rum kasato

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari