lako 5 osoba
35 min
3105
Tiramisu (17)

Sastojci

Potrebno je:

  • 3 žumanceta
  • 125 g šećera
  • 250 g maskarponea
  • 24 piškote
  • 1/4 l instant kafe
  • po potrebi kakaoa

Priprema

  1. Umutiti mikserom žumanca i šećer, prokuvati na pari desetak minuta. Ranije nije trebalo kuvati, danas mora zbog salmonele. Tiramisu (17)
  2. Prohladiti pa dodati maskarpone i spojiti mikserom. Staviti u frižider dok se ne pripreme kafa i piškote. Tiramisu (17)
  3. U toplu kafu umakati 12 piškota, za prvi red, ređati na tacni. Premazati sa pola krema. Ja sam stavljala puslice pomoću šprica, lepše mi je. Tiramisu (17)
  4. Drugih 12 piškota takođe umakati u kafu i ređati preko krema. Po piškotama poređati drugi red puslica ili jednostavno premazati krem. Tiramisu (17)
  5. Posuti krem sa kakaom koji sipamo u cediljku. Tiramisu (17)
  6. Ostaviti par sati u frižideru, a onda seći željenu parčad i poslužiti. Tiramisu (17)
Savet

Tiramisu je svetski poznati italijanski desert, koji je nastao krajem šezdesetih godina. Aldo Kampeol, vlasnik kafeterije " La Bekerija" se smatra ocem Tiramisua, iako ga nije on osmislio već njegova žena i kuvar njihovog restorana. Aldova žena je svako jutro pijući kafu, umakala piškote u nju pa je uz pomoć kuvara osmišljen krem od žumanaca, šecera i Maskarponea. Od 1972.g Tiramisu je u redovnoj ponudi u njihovom restoranu. Nikada ga nisu licencirali, ali je 2010.g Italijanska kulinarska akademija, njihov recept usvojila i odobrila kao jedini pravi za Tiramisu. Dakle, desert tj. krem se pravi iskljucivo od žumanaca, šećera i maskarponea. Nikako se ne dodaje slatka pavlaka iako to mnogi rade, čak i u Italiji. Takođe u kafu u kojoj se natapaju piškote, ne dodaje se ni rum, ni marsala, niti bilo kakav alkohol, jer je desert namenjen i deci. Tiramisu, što znači " podigni me" je brzo i lako, zbog svog izuzetnog ukusa, osvojio ceo Svet. Postoje još neke teorije o nastanku Tiramisua, ali s obzirom da je Italijanska kulinarska akademija baš ovaj, Aldov recept, odobrila i usvojila, on se smatra i originalnim receptom.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari