srednje 8 osoba
80 min
3914
Česnica (7)

Sastojci

Za testo:

  • 800 g mekog brašna T-400
  • 200 ml toplog mleka
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 40 g (1 kockica) svežeg kvasca
  • 2 jajeta
  • 80 ml ulja
  • 150 ml jogurta

Za dekoraciju (belo testo):

  • 50 g brašna T-400
  • 50 g soli
  • 1 kašika gustina
  • 50 ml hladne vode

Za premazivanje česnice:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema

  1. U toplom mleku, sa dodatkom jedne kašičice šećera, razmrviti kvasac i ostaviti ga da se aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati kašičicu šećera i soli i promešati. Zatim, na sredinu brašna napraviti udubljenje i dodati jaja, jogurt, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti 2-3 minuta, uz vrlo malo posipanja brašnom (jedna kašika najviše). Testo se jako lepo mesi, pa vam dodatno brašno možda neće ni trebati. Oblikovati ga u loptu i staviti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom (ili najobičnijom plastičnom kesom) i ostaviti pola sata na toplom mestu (testo ne treba puno da naraste).
  2. Dekoracija: U manju posudu staviti brašno, so i gustin i promešati. Sipati hladnu vodu i zamesiti testo. Testo će izgledati kao plastelin, tako da od njega možete da napravite šta želite od ukrasa. Ja sam testo podelila na 6 jufkica. Od pet delova sam napravila pšenicu (uzeti jedan deo i izvaljati ga u valjak, ali tako da pola valjka bude deblje. Taj deblji deo makazicama iseckati, da izgleda kao klas pšenice.). Od šestog dela napraviti mašnicu. Podeliti deo na pola. Uzeti jednu polovinu, napraviti valjak, pa ga razviti tanko. Iseći sva četiri kraja od stranica, da se dobije pravougaoni oblik. Vodom namazati gde je polovina testa, pa gornju stranu presaviti do polovine, tako isto i stranu od vas (da se dodiruju). To mesto gde se dodiruju stranice pritisnuti prstima da se dobije oblik mašnice. U jedan i drugi deo mašnice staviti mali deo alu folije, napravljene kao valjak i premazane uljem. Tako se mašnica neće zalepiti. Zatim od isečenih delića razviti jedan mali pravougaonik, iseći stranice, da bi se oblikovao i prebaciti ga preko sredine mašnice (iza sastaviti krajeve). Na kraju, razviti ostatak testa, isto iseći stranice i podeliti na dva dela, da se dobiju dva pravouagaona dela. Na gornjem delu sastaviti ivice prstima ("uštipnuti" testo), a donje delove iseći malo ukoso, jedan deo na desnu stranu a drugi deo na levu stranu iseći.
  3. Dno dublje posude veličine 28 cm obložiti pek papirom, a stranice premazati maslacem. Testo izručiti na pobrašnjenu podlogu i od njega odseći jednu trećinu testa. U ostatak testa staviti paricu (koja se prethodno prokuva u vodi sa dodatkom sode bikarbone i uvije u alo foliju) oblikovati testo u loptu i staviti na sredinu posude. Rukama ga blago ispretiskati i formirati pogaču, ali ostaviti 5cm do stranica slobodno. Odvojeni deo testa na nauljenu podlogu (vrlo malo nauljiti) oblikovati duži valjak. Raseći ga po sredini i uplesti pletenicu. napravljenu pletenicu staviti u slobodan prsostor između pogače i stranica posude (da bi vam bilo lakše pletenicu radite iz dva puta, lakše ćete je razviti). Prekriti posudu providnom folijom i ostaviti pola sata da malo naraste. Česnica (7)
  4. Naraslu česnicu premazati mešavinom žumanceta i kašike mleka, pa poređati delove za dekoraciju. Staviti da se peče na 200 stepeni. Kada površina porumeni prekriti je alu folijom i nastaviti sa pečenjem. Probati čačkalicom da li je česnica pečena (meni je trebalo 30 minuta u rerni sa ventilatorom). Pečenu česnicu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti u posudi pet minuta. Zatim je prebaciti na veću kuhinjsku krpu, umotati je i ostaviti da se prohladi. Česnica se ne seče, već se sa ukućanima i položaonikom lomi, da bi se pronašla parica. Česnica (7)
  5. Ideju za česnicu sam videla na blogu Minjina Kuhinjica.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari