lako 4 osoba
80 min
1234
Somuni (8)

Sastojci

Potrebno je:

  • 500 g oštrog brašna T-500
  • 1,5 kašicica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kockice svežeg kvasca
  • 350 ml tople vode

Priprema

  1. U toplu vodu sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so, promešati i sipati pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo će biti lepljivo, ali brašno se više ne dodaje. Mesiti ga u vanglici oko dva minuta. Ostaviti testo u vanglicu koja se prekrije providnom folijom i kuhinjskom krpom da naraste, da udvostruči svoju masu. Kada je testo naraslo vlažnom rukom (na radnoj površini stavite manju činiju sa vodom u kojoj će te umakati ruku) premesite tako da, 2-3 puta, sa svake strane podignete testo i vratite u sredinu formirajući loptasti oblik. Testo ostaviti da još jedanput naraste.
  2. Veliki pleh od električnog šporeta prekriti pek papirom i ostaviti ga na stranu. Kada testo i drugi put naraste prebaciti ga na dobro pobrašnjenu podlogu. Testo se više ne premesuje, već ga samo blago saviti u rolat i podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela formirati jufkicu, loptastog oblika. Odmah uzeti jednu lopticu testa i staviti je u pleh preko pek papira. Rukama blago ispretiskati testo u krug da se dobije krug debljine 0,5 cm. Isti postupak ponoviti i sa ostalim jufkicama.
  3. Preko svakog kruga testa posuti po malo brašna i rukom ga ravnomerno rasporediti po celoj površini testa. Tupom strano noža napraviti mrežastu šaru na testu. Pleh prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti dok se rerna ne zagreje na 250 stepeni (rernu uključujemo da se zagreje kada smo završili sa formiranjem somuna). Staviti somun da se peče u rerni oko 10 minuta, odnosno dok samo blago ne porumeni.
  4. Pečene somune umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se malo prohlade i omekšaju. Somuni (8)
  5. Čak i ako niste vični mešenju, ove somune ćete tako lako napraviti i sigurno će vam uspeti. Somuni (8)
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari