srednje 10 osoba
180 min
27003
Torta Puslica (2)

Sastojci

Za koru:

  • 12 belanaca
  • 500 g šećera
  • 2 kašike limunovog soka ili sirćeta

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 2. kašike gustina
  • 550 g mleka
  • 250 g maslaca
  • 200 g mlevenog pečenog lešnika
  • 1 šlag
  • 1 vanil šećer

Za ukrašavanje:

  • 3 kesice šlaga

Priprema

  1. Belanca umutiti penasto sa prstohvatom soli pa postepeno dodavati šećer u više navrata. Posle toga mutiti još 5 minuta pa dodati sok ili sirće. Belanca i šećer moraju biti dobro umučena. Torta Puslica (2)
  2. Ovo je velika mera i može se peći u dubokom, velikom plehu od rerne. Ja sam ovaj put pravila manju tortu (9 belanaca) pa sam koru pekla u okruglom kalupu sa obrucem prečnika 26 cm. Pleh treba da se obloži peki papirom i malo ga podmazati uljem da prione za dno i stranice. Podmazati tanko i dno i stranice sa unutrašnje strane. Torta Puslica (2)
  3. Sipati masu od belanaca u kalup i dobro je rasporediti po njemu da svugde bude ravnomerno. Torta Puslica (2)
  4. Koru peći (sušiti) u rerni koja je prethodno zagrejana na 220'C, a kad se stavi pleh ili kalup smanjiti odmah na 150'C i susiti koru 1 h i 15 min. Rernu ne otvarati tokom pečenja jer će kora splasnuti. Idealno je koru peći uveče pa kad isključite rernu ostaviti koru u rerni da se postepeno i lagano ohladi. U vreme pripreme nisam uračunala varijantu hlađenja kore preko noći.
  5. Ohlađenu koru izvaditi iz pleha ili skinuti obruč od kalupa pa je odvojiti pažljivo od peki papira i lagano preneti na tacnu. Kora zbog kiseline uu belancima jako naraste i uglavnom popuca, ali to nije problem. Veće delove koji su se podigli i ispucali polako odlomite (par komada) i ostavite na stranu za kasnije. Onda dlanovima lagano pritisnite izdignute delove gore i sa strane i oblikujte malo tortu i poravnajte. Možete staviti i manji obruč (24 cm) pa će se dobiti lep okrugli oblik kore. Torta Puslica (2)
  6. Za fil umutiti žumanca sa šećerom i gustinom. U tu masu lagano dodavati vrelo mleko i mešajući žicom skuvati na pari. Torta Puslica (2)
  7. Ohladiti fil. Možete šerpu stavljati u veći sud sa hladnom vodom menjajući je par puta dok se fil ne ohladi. Povremeno ga promešati. Kad se fil ohladio spojiti ga sa umućenim maslacem i vanil šećerom. Onda umesati lešnik, a na kraju i umućen šlag. Ohladiti ga dobro u frižideru.
  8. Veći deo ohlađenog fila sipajte preko kore i poravnajte, a ostatkom premazite koru okolo. Kad sam pravila tortu bilo je jako vreo dan i sve se brzo topilo, ali bez brige u frižideru stajanjem sve će se lepo stegnuti. Torta Puslica (2)
  9. Ostaviti tortu u frižider dok umutite šlag. Usitnite rukama one komade koje ste odlomili od kore. Tortu premazati i ukrasiti sa šlagom. Stranice obložiti komadićima usitnjene kore. Idealno bi bilo, zbog samog imena torte, staviti gore i poneku pravu puslicu. Tortu ostaviti da odleži u frižideru i dobro se ohladi i stegne pa je onda služiti. Torta Puslica (2)
Savet

Torta Puslica je jedna od torti čija se kora pravi od tzv. mereng mase kao i kore za Beze ili tortu Pavlova (za njih se peku tanke kore). Ovaj recept je izdašan i pogodan za veća slavlja. Torta je veoma ukusna a tome doprinose kora koja je spolja hrskava, a unutra sočna i lagan fil. Iako se možda čini da ima dosta posla nije tako jer pravi se samo jedna kora, još ako je osušite prethodno veće sutra samo spremite fil, nafilujete je i ukrasite. Takođe je pogodan recept jer možete praviti i od pola mere ili 3/4 mere, prema potrebi.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Ivan Ristic
    550 g mleka ili 550 ml mleka..?molim vas sto pre ako mi mozete odgovoriti.. hvala
  • Verica Damjanovic
    Hvala ti , draga Vesna. Pozdravljam te.
  • Vesna Pavlovic 271
    Fantastičn torta,svaka čast draga moja Verice.Pozdravsmile