lako 10 osoba
40 min
6571
Markiza torta (3)

Sastojci

Potrebno je:

  • 4×105 g piškota
  • po potrebi mleka za natapanje piškota
  • 7 krupnijih jaja
  • 250 g putera
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 vanil šećera
  • 7 kašika šećera
  • 200 g mlevenih pečenih lešnika
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Priprema

  1. Prvo treba odmeriti broj piškota potrebnih za obruč torte pa svakoj sa jedne strane iseći vrh kako bi bile ravne. Svaku piškotu umočiti sa jedne strane u čokoladu rastopljenu sa uljem pa ređati na žicu ispod koje treba staviti ili papir ili neki sud. Umočeni deo treba da visi sa žice. Kad se čokolada osuši ponoviti postupak i sa drugim krajem piškota. Naravno ovo ne morate raditi, nije po receptu, ali je lepše i dekorativnije. Markiza torta (3)
  2. Umutiti omekšali puter sa prah šećerom, dodavati jedno po jedno žumance i dva vanil šećera. Umesati 150g lešnik, a na kraju lagano špatulom umešati imućan čvrst sam od bosanaca i šećera. Ostaviti fil u frižider. Markiza torta (3)
  3. Uzeti kalup promera 24cm i odložiti ga providnim folijom. Možete i kao ja što sam direktno na tacnu staviti samo obruč kalupa. Pre toga tacnu i obruč malo premazati puterom da ne bi obruč se pomerao dok slažete tortu. Piškote umakati u toplo mleko i sa njima popuniti dno. Markiza torta (3)
  4. Na piškote sipati fil pa ga poravnati. Ostatak piškota takođe umočiti u mleko pa poređati po kremu. Stavi tortu u frižider da odstoji i da se dobro stegne nekoliko sati. Markiza torta (3)
  5. Kad torta odstoji nekoliko sati u frižideru izvaditi je pa pažljivo nožem tortu odvojiti od obruča pa obruč otvoriti i ukloniti. Nožem zagladiti tortu, a dobro bi bilo odvojiti kašiku dve fila pre sipanja i sada ih upotrebiti da se torta premaze okolo da bi se piškote sa čokoladom lepo zalepile oko torte kao na slici tj. uspravno. Markiza torta (3)
  6. Tortu sam napravila popodne, a uveče je izvadila, poređala piškote i ostavila je da prenoći. Markiza torta (3)
  7. Kad se poređaju piškote torta se može ukrasiti sa ostatkom mlevenih lešnika i čokoladom. Markiza torta (3)
  8. Bitno je da torta bude dobro ohlađena, da odstoji u frižideru i dobro se stegne. Sutradan je poslužiti. Markiza torta (3)
Savet

Torta Markiza je jedna od poznatijih i omiljenih. Recept potice iz vremena kad nije bilo problema sa jajima pa se fil nije kuvao. Ako nemate pouzdana jaja onda treba prvo skuvati žumanca i šećer, ohladiti ih pa spojiti sa puterom. Osnovni recept je žuti krem, a po želji se mogu dodati lešnici, orasi, topljena čokolada, kafa i sl.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari