lako 4 osoba
20 min
8491
Salata od cvekle (9)

Sastojci

Potrebno je:

  • 3 kg cvekle
  • 1,25 dl 9% sirceta
  • 2 kašike soli
  • 1 l vode

Priprema

  1. Cvekle oprati, obrisati, odseći donji i gornji vrh i poređati u pleh obložen peki papirom. Peći ih u rerni na 200'C 1h i 15 minuta do sat ipo. Čim prođe sat vremena proveravati da li su cvekle pečene i to viljuškom ih probadati. Ako viljuška lako prolazi cvekle su pečene, a ako ne peći ih još. Manje cvekle brže budu pečene, a i inače je najbolje izabrati cvekle slične veličine baš zbog pečenja. Salata od cvekle (9)
  2. Ostaviti ih da se ohlade pa ih oljuštiti. Salata od cvekle (9)
  3. Cvekle iseći na tanke šnite - kolutove, nožem ili ako imate spravu za tanko sečenje povrća i voća. Salata od cvekle (9)
  4. Kad se iseče sva cvekla dodati sirće i so kao i vodu koliko je potrebno da bi bila željene kiselosti i da pokrije cveklu. Salata od cvekle (9)
  5. Ostaviti cveklu da poklopljena odstoji sat vremena kako bi upila potrebnu tečnost. Salata od cvekle (9)
  6. Posle tog vremena probati cveklu pa ako treba dodati soli ili sirćeta. Sipati cveklu u tegle i ostaviti na hladno mesto u ostavu. Može se odmah i služiti po želji. Salata od cvekle (9)
Savet

Na ovaj nacin cveklu su pripremale i moja nana, mama, a i ja već decenijama. Uvek smo je pekle u rerni kako bi sačuvale što više vitamina. Takođe nikad ni u jednu zimnicu ne dodajem hemikalije pa ni u cveklu. Od ove mere dobila sam 4 veće tegle. Celu jesen i zimu ima cvekle pa je spremam više puta na ovaj način i u ovoj količini. Po želji pri služenju se može dodati seckani beli luk, ren ili kim i malo ulja. Na ovaj način cvekla je najukusnija, a i pečenjem sačuva svoju lepu boju.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari