lako 5 osoba
120 min
2790
Džem od jagoda (14)

Sastojci

Potrebno je:

  • 2 kg oćišćenih jagoda
  • 1 kg šećera
  • 2 kesice vanil šećera

Priprema

  1. Očišćene i izmerene jagode oprati i ocediti. Jagode iseckati na komade. Džem od jagoda (14)
  2. Na umerenoj temperaturi staviti šerpu na ringlu i povremeno mešati dok ne provri. Kad provri jagode kuvati 30 minuta uz povremeno mešanje. Kašikom blago gnječiti jagode kad omekšaju u toku mešanja. A možete i štapnim mikserom. Skidati penu. Džem od jagoda (14)
  3. Nakon 30 minuta dodati šećer i izmešati. Džem od jagoda (14)
  4. Vratiti šerpu na ringlu i uz stalno mešanje ukuvati džem. Meni je ringla bila uključena na 3 to je srednja temperatura na ringli. Vi prilagodite temperaturu prema svom šporetu. Za 60 minuta se džem lepo ukuvao. Skloniti džem sa ringle i dodati vanil šećer izmešati. Pre nego što budete sigurni da je gotovo, malu količinu dzema uzvaditi na tacnu i mešati da se ohladi. Kašikom provući kroz sredinu džema i ako ostavlja trag onda je gotov, ako se trag sastavlja po sredini onda ukuvajte još malo. Tegle oprati i staviti u rernu na 100 C da se zagreju. Džem od jagoda (14)
  5. Vruć džem sipati u vruće tegle. Zatvoriti i okrenuti tegle naopako. Umotati u peškir i ostaviti ih da se ohlade. Kad se ohlade okrenuti tegle i odložite gde inače čuvate zimnicu. Džem od jagoda (14)
  6. Džem je odličnog ukusa i jako mi se dopada što ima sitne komadiće. Služiti kao namaz na hlebu sa dodatkom maslaca, a može odlično poslužiti i za razna slatka peciva. Džem od jagoda (14)

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari