Sok-sirup od višanja

AUTOR:
Sok-sirup od višanja zoom

Sastojci

Potrebno je:

  • 3 kg višanja
  • 1,5 l vode
  • 40 g limuntusa
  • šećer

Priprema

1

Višnje očistiti od peteljki i oprati pod mlazom vode. Spremiti u veću posudu, pa ih posuti limuntusom i dodati vode. Dobro ih izgnječiti rukama, da se svaka koštica odvoji od mesa.

2

Ostaviti višnje da prenoće, najbolje čitavih 24 h, pa pristupiti ceđenju. Ja lično ih uvek cedim preko velike guste, metalne cediljke, a ne preko gaze. Volim kad malo mesa od višanja propadne kroz cediljku, pa da gustinu soku.

3

Izmeriti dobijenu količinu soka, pa dodati istu količinu šećera (koliko litara soka-toliko kilograma šećera). Neke višnje su vise, a neke manje sočne, pa se nikada ne zna koliko će soka pustiti. Zato je ovo merenje tečnosti bitno.

4

Šećer mešati varjačom dok se ne istopi. Ako imate veću količinu, onda više puta u toku dana (onako u prolazu) promešati.

5

Kada se sav šećer istopi, pristupiti flaširanju. Ja nikada ne pravim velike količine, već ostavim višnje u zamrzivaču, pa kad potrošimo 3-4 flaše, ja ponovo napravim od zaleđenih višanja (sve je isto, samo ih pustite da se odlede). Dakle, bez konzervansa..

Inicijalizacija u toku...

Imate nešto da kažete?

jasmina kolic jokicJuly 25, 2014, 10:05 pm
1

Sve to sto ste naveli je ok, ja sirup prokuvam 5min i moze da stoji godinama bez ikakvih dodataka konzervansa ili slicno....na 1kg soka dodam 1limuntus

severina2012-06-16 21:27:02
0

Odlican je, ostavljam na isti nacin smile