lako 10 osoba
60 min
2442
Uskršnja jaja (8)

Sastojci

Za jaja bojena na pari:

  • 25 jaja
  • 4-5 kesica raznih boja za jaja
  • 1 šolja sirćeta
  • po potrebi ulja za premaz jaja

Za jaja bojena pirincem:

  • 10 jaja
  • 1 šolja od 2 dl pirinča
  • po želji boja (ja sam bojila zelenom)
  • 1 dl sirćeta
  • malo ulja za premaz

Priprema

  1. Sva jaja skuvati na uobičajen način uz dodatak sirćeta. Za bojenje jaja na pari potrebna je šerpa u koju se sipa voda (oko 10 cm) i stavi da vri, na šerpu staviti đevđir koji ne treba da dodiruje vodu koja treba stalno da vri. Spustiti 6-7 prohlađenih jaja na dno đevđira (najbolje da bude ravno dno), kašičicom preliti svako jaje sirćetom. Po svakom jajetu posuti (kao kad solite) po malo svake farbe koju ste odabrali pa stavite poklopac preko jaja. Pustiti dva tri minuta da se tako kuvaju i boje pa ponoviti ceo postupak: sirce, farba pa poklopac. Ponovite postupak 3-4 puta. Jaja izvadite iz đevđira pa kad se ohlade premazati uljem radi sjaja. Staviti sledeću turu jaja i ponoviti postupak dok imate jaja i farbe. Što više boja lepše kombinacije. Uskršnja jaja (8)
  2. Ako želite ljubičaste nijanse da dobijete posipajte jaja plavom i crvenom bojom. Uskršnja jaja (8)
  3. Za jaja bojena u pirinču treba vam najlon kesa za zamrzivač u koju sipate malo boje i sirćeta pa držeći kesu zatvorenu rukama je treskajte da se pirinač oboji. Uskršnja jaja (8)
  4. U pirinač spustite jaje pa ponovite treskanje i ojretanje kese na sve strane 2-3 minuta da se jaje oboji. Postupak je malo sporiji jer se boji jedno po jedno jaje, ali je rezultat odličan. Kad ih obojite i skroz se ohlade premazati ih uljem radi sjaja. Uskršnja jaja (8)
  5. Sva jaja najbolje je spustati na neku rešetku pa kad se prosuše staviti ih u pleh sa ubrusima. Uskršnja jaja (8)
  6. Naravno jednu količinu sam obojila klasično tj. da budu jednobojna. Uskršnja jaja (8)
  7. Kad ih premazete radi sjaja staviti ih u korpicu ili neku činiju pa dekorisati po želji. Uskršnja jaja (8)
Savet

Postoji dosta načina za farbanje jaja, ali ovaj na pari je taista interesantan, a nije težak i daje mogućnost za različite kreacije i uvek drugačije rezultate. Takođe farbanje sa pirinčem daje interesantne šare. Srećan Uskrs i sve najbolje svima.

Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari