lako 6 osoba
30 min
13342
Sir od dunja (2)

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 kg dunja
  • 600 g šećera
  • 1/2 limuna - sok
  • 200 ml vode

Priprema

  1. Jedan fini stari recept. Uvek radim sa manjim količinama, brzo bude gotovo i ne umorim se: Oprati dunje, očistiti sredinu koja je tvrđa i koštice, iseckati, kora ostaje, seckajte na sitnije komade, brže bude gotovo, staviti u šerpu, ja sam koristila teflon šerpu i preliti sa vodom i sokom od limuna. Kad sva voda ispari kuvanjem, do tada će se i dunje skuvati. Izmiksala štapnim mikserom, dodala šećer i mešala, mešala, mešala na laganoj vatri. Kad je smesa čvrsta gotovoooo. Premazala sam silikonske modle sa malo ulja, stavljala smesu, pritisnula i ostavila da se ohladi. Izvadila iz kalupa, stavila na drvenu dasku da se suši i to je to. :) Po želji uvaljajte u šećer, orase, kokos.......
  2. Kad voda ispari i dunje su gotove. Sir od dunja (2)
  3. Izmisati u pire. Sir od dunja (2)
  4. Dugo mešati pazeći da ne zagori, na laganoj vatri. Sir od dunja (2)
  5. Kalup malo premazati sa uljem i puniti smesom. Ostaviti da se dobro ohladi u kalupu, najbolje preko noći. Sir od dunja (2)
  6. Malo odvojiti prstom i lagano izvaditi. Sir od dunja (2)
  7. Staviti na drvenu dasku i ostaviti da se suše. Sir od dunja (2)
  8. i nemojte sve pojesti. :) :) Sir od dunja (2)
  9. Ovo je druga tura, sve isto samo sam na kraju stavila seckane orase, bademe, lešnike, malo semenki bundeve i malo susama. Oblikovala kuglice. I one mogu dugo da stoje, ako ih ne pojedete. :) Sir od dunja (2)

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Vesna Pavlovic 271
    Čestitam na nagradi.O tvojim receptima su suvišne reči-same fotografije su predivne,svaka čast.Recepti-bolji od boljeg.Koristim priliku da ti čestitam na nagradi za kuvara meseca.Pozdravljam te i želim svako dobro tebi i tvojoj porodici.Nastavljamo naše divno druženjesmile
  • Mubera Živojević
    Hvala puno Verice smile
  • Verica Damjanovic
    Odlicno napravljen i aranziran desert! Ovaj desert koji je veoma zdrav, pravile su nam nase bake i poznat je kao Kitnikez. Sa orasima i limunovom (pomorandzinom) korom ukus je izuzetan!