24364
Meksički sos

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 osrednji paradajz (oljušten, iseckan)
  • 1 osrednji crni luk (tanko iseckan)
  • 2 kašike isečenog svežeg korijandera
  • 2 kašike soka od limuna
  • 2 kašičice izrendane limunove kore

Priprema

  1. Dobro izmešati sve sastojke u posudi srednje veličine. Pokriti i ohladiti u frižideru.
  2. Služiti kao dodatak uz meksičku pitu sa mesom, fil za takos, umotano u tortilju za buritos ili kao osvežavajući umak sa mesom, piletinom ili morskim plodovima.
  3. Napomena: Najbolje je kada se služi sveže, mada može da se sačuva, pokriveno u frižideru do 2 dana.
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Ja pravim beli sos veoma lako i svima ga preporucujem. Na hladan zejtin (ovo je jako vazno da se ne bi stvorile grudvice) staviti jednu prepunu kasiku brasna. Stavimo na vatru i przimo,samo da malo zarumeni. Maknemo sa vatre i dodamo jednu solju jogurta (tekuci, nikako cvrsti)i dobro promesamo. Vratimo na vatru i mesamo dok se ne zgusne, a to je jako brzo. Kada ga maknemo sa vatre moze se dodati zgnjeceni beli luk,senf, obavezno so. Ponekad stavim sve ove stvari i sitno seckani persun. Lako je i uvek uspe. Kolicinu prilagoditi potrebama. U svakom slucaju, 1 solja jogurta ide na jednu kasiku brasna.
  • Imam ideju! Mogla bi napraviti besamel sos u koga bi kasnije dodala i senf. Besamel: ugrejes ulje, dodas nekoliko kasika brasna i tako napravis zaprsku, polako dodajes mleko, mesas svo vreme da ne zagori i da se rastvore grudvice, na tisoj vatri par minuta neka se kricka. Dodas narendan kackavalj, pola pavlake, vegetu i biber. Sve dobro promesas i sklonis sa vatre. Dodas u to sve senf koliko zelis. Senf se ne dodaje dok je serpa na vatri jer promeni ukus i bude malo gorci. Zato je najbolje da sacekas da besamel postane mlak, pa tek onda dodas senf. Srecno!
  • da li neko zna da mi napise recept za beli sos u kom preovladjuje senf, jela sam neku salaticu u meksickom restoranu, kupus, secerac, sargarepa.. pa jebilo sve to prreliveno tim sosom.. kko zna neka mi posalje recept na moj e-mailgrin