lako 4 osoba
60 min
20455
Slatko od višanja (3)

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 kg očišćenih višanja
  • 1,25 kg šećera

Priprema

  1. Višnje oprati, očistiti koštice, izmeriti. Slatko od višanja (3)
  2. Staviti ih u veću dublju šerpu u kojoj će se kuvati i posuti šećerom (ređati red višanja red šećera). Ostaviti 10ak sati da odstoji u frižideru, da višnje puste sok. Slatko od višanja (3)
  3. Staviti na ringlu, kad provri, kuvati na srednjoj temperaturi. Ne mesati, samo malo protresti šerpu. Skidati penu. Slatko od višanja (3)
  4. Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust. A sirup je dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje. Slatko od višanja (3)
  5. Kad je kuvano (otprilike treba 30 minuta), skloniti sa ringle, pokriti vlažnom platnenom salvetom, ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Zatim skloniti salvetu, vratiti na ringlu, pustiti još 2-3 kljuca, skloniti sa ringle, dobro skinuti penu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi. Slatko od višanja (3)
  6. Slatko sipati u čiste i suve tegle. Najbolje je čiste i suve tegle prvo staviti u rernu, uključiti na 100 stepeni, posle 10 minuta izvaditi tegle i ostaviti ih da se ohlade. Sipati slatko i dobro zatvoriti. Slatko od višanja (3)
  7. Uživajte u ukusu! Slatko od višanja (3)

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari