lako 10 osoba
120 min
20999
Mućeni džem od kajsija

Sastojci

Potrebno je:

  • 2 kg očišćenih kajsija
  • 1,600 g šećera

Priprema

  1. Kajsije očistiti od koštica i od oštećenja, ako ih ima, iseći ih na četvrtine i redjati u šerpu od 8 kg, red kajsija, red šećera. Ostaviti na hladnom ili u frižider da odstoje celu noć. Sutra šerpu staviti na šporet, najbolje ako imate šporet na drva. Naložiti, voditi računa da vatra ne bude jaka. Kuvati uz stalno mešanje drvenom varjačom dok voće počne da se pretvara u kašu, otprilike 40 do 50 minuta. Skloniti sa vatre, šerpu pažljivo preneti na terasu ili negde gde vam je hladnije i nastaviti sa mešanjem drvenom varjačom još najmanje sat vremena. Džem se prilikom, mešanja-mućenja hladi i zgušnjava. Hladan džem sipati u čiste tegle, zatvoriti metalnim zatvaračem-poklopcem. Pripremiti lonac u kome mogu da stanu 4 tegle od 720 grama. Na dno lonca staviti krpu ili novine, poredjati tegle i naliti ih vodom preko poklopca. Staviti na ringlu i pustiti da vri samo 5 minuta. Isključiti ringlu, poklopiti lonac i ostaviti da se ohladi. Kada se ohlade tegle sa džemom, izvaditi iz vode, obrisati i ostaviti u hladnu prostoriju do upotrebe.
Savet

Kad teglu otvorite držite je u frižider dok džem ne potrošite jer nema konzervansa. Od ove količine dobijete 4 tegle od 720 grama prelepog džema.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Marijeta Danilović
    Prvi džem od kajsija koji sam u životu napravila, napravila sam po identičnom receptu smile Svi su bili oduševljeni, a smazali smo ga u rekordnom roku. Jedini problem sada mi je nedostatak vremena. Tako da sam se okrenula ovoj modernijoj varijanti, kuvam sa džemfixom. Dok deca malo ne porastu smile A onda se vraćamo na starinsko (kako je moja baka pravila) i provereno dobro wink
  • Verica Nikolić
    Odlican dem, fantasticna boja smile
  • Jadranka Tomasevic
    Obozavam kajsije,super je recept!raspberry
  • Gvozdena Živković
    smilesvideće ti se, sigurna sam
  • Dubravka Belogrlic
    Kako dobro izgleda iduća berba moraću da probam!