lako 2 osoba
120 min
2950
Džem od jagoda (12)

Sastojci

Potrebno je:

  • 2 kg jagoda
  • 500 g šećera
  • 1/2 kesice limuntusa
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kesice želatina

Priprema

  1. Jagode oprati i odstraniti zeleni deo. Staviti u veći lonac ili šerpu i posuti šećerom. Ostaviti jagode da stoje par sati da puste sok. Ovaj postupak možete da preskočite ako nemate vremena da čekate. Džem od jagoda (12)
  2. Staviti lonac na ringlu i zagrevajte do ključanja. Smanite temperaturu i kuvajte oko 1,5 sat uz mešanje povremeno. Džem od jagoda (12)
  3. Sada štapnim mikserom usitniti jagode u kašu. Dodajte vanilin šećer i limuntus i vratite na ringlu. Čim počne ponovo da kuva dodajte želatin koji prethodno malo pokvasite da nabubri a onda dodajte par kašika vrelog džema i sve sipajte u lonac sa džemom. Promešajte i ostavite još desetak minuta da kuva. Isključite ringlu i neka vam lonac bude na toploj ringli dok sipate džem u tegle. Džem od jagoda (12)
  4. Tegle pripremite unapred. Sterilišite ih u vrućoj rerni kao i poklopce. Džem sipajte onako vruć do vrha tegle. Džem od jagoda (12)
  5. Zatvorite poklopcem i okrenite teglu naopako. Pokrite tegle kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Tada tegle vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu za zimu. Džem od jagoda (12)
Savet

Količinu voća možete da povećate po vašoj želji i potrebama. Zatvorene tegle okretanjem naopako povuku vakum i nije potrebno dodavati konzervans. Na ovaj način džem može da vam stoji do sledeće sezone pa i duže, pod uslovom da ga ne pojedete odmah.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Budite prvi i komentarišite!