lako 6 osoba
60 min
29773
Kitnikez (Sir od dunja)

Sastojci

Potrebno je:

 • 450 g očišćenih ali neoljuštenih dunja
 • 600 ml vode
 • 450 g kristal šećera
 • 1/2 limuna sok
 • 2 kašike soka od aronije samo radi boje
 • 80 g ručno seckanih oraha

Priprema

 1. Dunje iseckati na sitne kockice, staviti u širu šerpu i preliti vodom da ogrezne. Kuvati na tihoj vatri dok dunje ne omekšaju cca 30 minuta. Kitnikez (Sir od dunja)
 2. Kada su dunje sasvim mekane, treba ih ocediti od vode nad posudom (da nam ostane tekućina od kuvanja dunja) i propasirati blenderom ili štapnim mikserom da se dobije glatka kaša. Za pripremu je najbolje koristit širu plitku šerpu jer se tada dunje brže ukuvaju. Kitnikez (Sir od dunja)
 3. U širu šerpu u kojoj su se kuvale dunje staviti šećer, sok od limuna, sok od aronije (niej obavezno) i sok dobiven kuvanjem dunja (ne sve nego cca 150 ml) tek da šećer ogrezne, te kuvati još 10 minuta da bi se dobila masa kao za slatko (sa varjače ušpinovan šećer pada u gustim kapima), pa u njega dodati kašu od dunja uz konstantno mešanje dok se masa ne sjedini. Kitnikez (Sir od dunja)
 4. Kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje oko 20 minuta, dodati seckane orahe pa kuvati još 10 minuta, dok se kaša ne ugusti i ne počne ostajati jasan trag za varjačom kad prođete po dnu šerpe. Kitnikez (Sir od dunja)
 5. Po želji možete prilikom kuvanja dodati i iseckan štapić vanile, usitnjenu koru cimeta ili karanfilić. Kalup u koji će te preručiti ukuvan kitnikez treba četkicom premazati sa uljem ili ga ovlažiti. Kitnikez (Sir od dunja)
 6. Ja sam kalup premazala uljem. Kašičicom rasporediti kitnikez u kalup (ja sam u svaki kalup stavila 3 kašičice smese) i izravnati površinu koliko je god to moguće. Kitnikez (Sir od dunja)
 7. Kitnikez treba da stoji u kalupu barem preko noći, a može i 1 do 2 dana na hladnom i suvom mjestu da se dodatno prosuši i stegne. Kitnikez (Sir od dunja)
 8. Kada se ohladi i stegne, oprezno malim špičastim nožem osloboditi stranice i lagano podići i izvaditi ga iz kalupa. Kitnikez (Sir od dunja)
 9. Kitnikez ostaviti u kutiji pokrivenog papirom, da se prosuši a u kutiju staviti suvi list lovora koji ce dati poseban okus. Ovako pripremljen kitnkez može dugo da stoji. Kitnikez (Sir od dunja)
Savet

Od poznanice sam dobila 300 g očišćenih dunja i odmah mi je na pamet pao kitnikez. Davno, kada sam bila dete, sećam se da je mama pravila kitnikez. Nažalost nemam njn recept pa sam malo proguglala i naišla na mnogo recepata za pravljenje kitnikeza. Kod nekih recepata mi se svideo jedan deo početnih priprema, kod drugih drugi deo u pripremi i na kraju sam napravila svoju kombinaciju i bila sam veoma zadovoljna svojim prvim kitnikezom. Prvi puta sam radila od 300 g očišćenih dunja. Kada sam od poznanice dobila još celih dunja odlučila sam da pravim kitnikez od veće količine da mi bude malo viši. veliki problem je kod dunja da iako izvana izgledaju zdravo mnogo puta su trulave iznutra i dosta otpadaka tako da nemam meru kolika je potrebna količina celih dunja pre čišćenja.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

 • Slavica
  Zdrav,ukusan i lepog izgleda.
 • Vesna Pavlovic 271
  Divno,draga imenjakinjo.Pozdrav.;smile