lako 3 osoba
60 min
1873
Slatko od jagoda (9)

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 kg očišćenih jagoda
  • 1 kg šećera

Priprema

  1. Za slatko koristite sitnije, zrele, čvrste, zdrave jagode. Jagode očistite, operite, ocedite, premerite količinu koju ćete da kuvate i stavite u veću šerpu. Pospite sa istom količinom šećera i ostavite preko noći da opuste sok. Slatko od jagoda (9)
  2. Sutradan, kad su jagode opustile sok, stavite ih na umerenu vatru i zagrevajte smesu da se sav šećer otopi i da počne da vri (NE DODAJE SE VODA). Povremeno lagano protresite šerpu (ako budete mešali dobićete džem umesto slatka). Slatko sve vreme treba da bude na laganoj vatri i sve vreme da lagano vri. Od trenutka kad se sav šećer otopi kuvanje traje nekih 30 do 40 minuta da počne da želira (smesa se lepi kad je uzmete između prstiju samo pazite da je prvo prohladite na tacnici pa onda probajte). Kašikom skupljate i ukljanjajte penu koja se stvara po površini što bolje možete. Slatko od jagoda (9)
  3. Skuvano slatko sklonite s ringle, prekrijte šerpu navlaženom krpom i ostavite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi. Slatko od jagoda (9)
  4. Ohlađeno slatko sipajte u tegle i odmah zatvorite. Slatko od jagoda (9)

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari