lako 20 osoba
90 min
33470
Mil fej

Sastojci

Korice:

  • 2 x500 g bloka lisnatog testa

Fil:

  • 1 l mleka
  • 4 kesice (po 40g) pudinga sa ukusom vanile
  • 4 ravne kašike gustina
  • 280 g šećera
  • 250 g President maslaca
  • 200 ml slatke pavlake

... i još:

  • 400 g očišćenih višanja
  • 400 g malina

Priprema

  1. Recept za ovaj kolač sam dobila od brata (mog Gagca). Prvi put sam ovaj kolač probala kada ga je snaja napravila i oduševio me svojim ukusom. Recept je kod mene dugo stajao i evo, posle nekoliko godina, od kada sam ga dobila, i ja da ga napravim. Veoma retko za neki svoj recept kažem da je odličan, jer uvek mislim da je moglo još nešto da se doda, ali ovaj kolač ne da je odličan, on je - FANTASTIČAN!!!
  2. Lisnato testo izvaditi iz pakovanja i rasporediti preko kuhinjskog papira, sva četiri bloka. Ostaviti ga na sobnoj temperaturi da se odmrzne. Za pečenje korica koristila sa, pleh, vel. 31cm x 21cm (unutrašnje mere pleha). Prema veličini pleha gde će se peći korice iseći četiri komada pek papira. Svaku koricu razviti preko pek papira, koji je isečen (u pleh staviti koricu zajedno sa pek papirom). Korice peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Tri korice peći da blago porumene (ja sam ih pekla 7 minuta, u rerni sa ventilatorom), a četvrtu koricu ostaviti da malo potamni, jer će ta korica da se izmrvi. Pečenu koricu, zajedno sa pek papirom, prebaciti na veći pleh, pa stavljati novu da se peče. Mil fej
  3. Pečene korice će se naduti prilikom pečenja. Međutim, to ne treba da vas brine. Kada se prohlade, blago rukom ih pritisnuti po površini i one će se izravnati (nemojte ih mnogo pritiskati).
  4. Fil: Od 1l mleka odvojiti 200 ml. Ostatak mleka, zajedno sa šećerom, staviti da provri. U odgovarajuću posudu pomešati puding iz kesice i gustin. Sipati mleko, koje je odvojeno, i dobro sjediniti da nema grudvica. Ja sam to uradila žicom za mućenje. U provrelo mleko sipati mešavinu pudinga i gustina, uz neprekidno mešanje. Kuvati kao svaki puding, dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa vatre, prekriti providnom folijom (foliju direktno staviti na puding, ne preko posude) i ostaviti da se ohladi.
  5. Maslac/margarin, sobne temperature, penasto umutiti. Takođe, umutiti i slatku pavlaku. Hladan krem preručiti u veću vanglicu, pa ga mikserom umutiti. Dodavati kašiku po kašiku, umućenog, maslaca/margarina i mutiti da se dobro sjedini sa pudingom. Na kraju dodati, takođe, kašiku po kašiku umućene slatke pavlake. Dobro sve sjediniti, da se dobije kremasta struktura fila. Dobijeni fil podeliti na tri, jednaka, dela.
  6. Pomešano voće, koje je prethodno stajalo u cetki i dobro se ocedilo, podeliti na tri dela.
  7. Na odgovarajuću tacnu za deserte staviti jednu koricu, pa preko ravnomerno rasporediti 1/3 fila. Preko fila rasporediti 1/3 voća. Preklopiti drugom koricom - 1/3 fila - 1/3 voća, zatim preklopiti trećom koricom - 1/3 fila - 1/3 voća. Četvrtu koricu izmrviti i posuti preko zadnje trećine voća. Voće prilikom ređanja blago pritisnuti, da "upadne" malo u fil. Mil fej
  8. Kolač ostaviti u frižider, da odstoji preko noći. Tada su korice najlepše, jer omekšaju od fila. Međutim, moja deca i bratanica to nisu mogli da sačekaju, pa sam im isekla posle pola sata. Mil fej
  9. Verujte, kada ga napravite i probate, složićete se sa mnom da je ukus fenomenalan!! Mil fej

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Gaga
    Prelepoo
  • Verica Nikolić
    Hvala Višnji, Vesni, Slavici i Vericismilesmilesmilesmile...Puno pozdravasmilesmilesmilesmilesmilesmile
  • Verica Damjanovic
    Zaista sjajan kolac, socan, kremast ukusa vanile i voca! Bas mi se dopada i zato ide u omiljene! Pozdravljam te draga Verice.
  • Slavica
    Lep i ukusan kolač.Dopada mi se.
  • Vesna Pavlovic 271
    Divno,predivno je draga moja Verice.Pozdravsmile
  • Visnja
    Zaista divna poslastica.