lako 7 osoba
20 min
1726
Marcipan (3)

Sastojci

Potrebno je:

  • 90g blanširanog badema
  • 70 g prah šećera
  • 20 ml vode
  • 1/2 kašike ružinog ulja ili vodice
  • po mogućstvu 1/4 kašičice ekstrakta gorkog badema

Priprema

  1. Blendirati blanširani badem (tj. bez opne, mora biti suv), da bude što sitniji, kao brašno. Koristila sam listiće badema. Marcipan (3)
  2. Dodati šećer (moze i med umesto šećera), vodu i ružinu vodicu. Po originalu bi trebalo ružino ulje, ali se teško nalazi, uglavnom je dostupno kozmeticko ulje. Dobra zamena je i vodica. Bilo bi poželjno staviti ekstrakt gorkog badema, ako se ima. Sve zajedno blendirati dok se ne napravi čvrsta masa. Marcipan (3)
  3. Masu izručiti na radnu površinu i mesiti je dok ne postane kompaktna, pa od nje oblikovati salamu. Marcipan (3)
  4. Ako ćete ostaviti u tom obliku samo je umotajte u streč foliju i stavite u frižider, pa koristiti po želji. Marcipan (3)
  5. Masa je zahvalna, možete praviti razne oblike, po želji, puniti razne kalupe. Ja sam pola stavila u trougao kalup, a deo sam stavila u kalupe za srca i jabučice. Marcipan (3)
  6. Možete i preliti glazurom, ako želite, a i bez nje ima divan ukus. Marcipan kolač je neizostavan, kod nas za NG, a ove godine sam pravila baš pravi marcipan. Marcipan (3)
Savet

Marcipan je, nekada davno, bio ne samo najomiljenija već i najskuplja poslastica. Nazivali su ga hranom bogova, hlebom anđela, slatko zlato i sl. U to vreme samo su ga carevi i kraljevi mogli platiti i jesti, mada i danas se smatra prazničnom poslasticom. O njegovom imenu i poreklu zna se malo. Smatra se da su ga izmislili sladokusci Venecije , dali su mu ime " marci panis" (martovski hleb). Druga teorija je da su ga venecijanski trgovci ukrali u arapskim zemljama, gde je bio poznat kao "marthaban". Marcipanu se pripisuju mnoga dejstva, čak se prodavao u apotekama, tako da je vrlo brzo postao omiljen na dvorovima Evrope. Cak je Marija Terezija, kad je stupala na presto, naložila da se napravi 500 njenih statua u prirodnoj veličini, da se ukrase zlatnim listićima i podele zvanicama. Dva veka, pre Marije Terezije, portugalski kralj je naredio, da se od marcipana napravi statua Pape, preneli su je brodom u Vatikan, stigla je za Božić. Od tada je tradicija da se za Božićne praznike poklanjaju razne figurice od marcipana. Sem što se prave razne figurice i kuglice (cuvene Mocart kugle), marcipan je deo mnogih kolača i raznih slatkisa. Veliku primenu ima u oblaganju torti i to je prava, tj.originalna masa za oblaganje torti (gustin, prah šećer, ratluk su samo imitacije). Izuzetno se slaže sa čokoladom. Najviše se koristi u zemljama Zapadne i centralne Evrope. Prva fabrika je napravljena u Libeku (Nemacka) u XVI veku, i danas radi. Nemačko ime marcipan je preovladao ostale nazive. Kod nas se, pre tridesetak godina, pravio Persipan, nešto slično kao zamena za marcipan, od koštica kajsija i bresaka. Mnogo toga ima da se kaže o marcipanu, nema ovde mesta za sve price, ali on to, zbog svog, divnog ukusa i siroke primene, i zaslužuje.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Verica Damjanovic
    Hvala Daco.
  • Verica Damjanovic
    Hvala Vesna.
  • Daca
    Siper recept! Volim ukus marcipana
  • Verica Damjanovic
    Dodala bih jos i to, da u fabrikama ,gde se pravi marcipan, postoje mocne masine ,koje samelju badem , do najfinijeg brasna, pa je masa potpuno glatka i laka za svaku vrstu obrade.
  • Verica Damjanovic
    Hvala Verice na lepom komentaru.
  • Verica Damjanovic
    Hvala Marijana, nadam se da ces ga napraviti i uzivati.
  • Vesna Pavlovic 271
    Predivno!Pozdrav.smile
  • Verica Nikolić
    Predivno, bravo!!smilesmile
  • Marijana Petrović
    Sve rečeno u receptu i komentaru, uživala sam, još samo da ga napravim, pa da uživam i u ukusu!