lako 8 osoba
60 min
5587
Hleb umešen kašikom

Sastojci

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 5 kašika ulja
  • 350 ml tople vode

Priprema

  1. Drage moje, nestanak vode nekada može da bude i dobar, jer ovaj preukusan hleb je rezultat tog nestanka. Naime, sve sam pripremila da umesim hleb i, odjedanput, ni kapi vode. Uzela sam kašiku, pa, rekoh, da probam...
  2. U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer i kvasac. Promešati. Zatim sipati ulje i, postepeno, vodu, neprestano mešajući kašikom. Na kraju mešanja, energičnim pokretima, dobro sjediniti testo. Dobija se ređe testo, ali tako i treba. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo uskisne, odnosno da udvostruči svoju zapreminu.
  3. Kada je testo naraslo, uz dodatak vrlo malo brašna, blago ga rukom premesiti i ostaviti ga u vanglici, da još jedanput naraste.
  4. Dno kalupa za hleb, vel. 30x11x8cm, obložiti pek papirom, a stranice premazati margarinom. Uskislo testo, nauljenim, rukama prebaciti u kalup za hleb. Rukom, blago, ispretiskati testo, da se dobije ravna površina. Kalup prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste.
  5. Naraslo testo premazati mešavinom vode i ulja (1:1) i staviti ga da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Meni se hleb pekao 32 minuta, u rerni sa ventilatorom.
  6. Ispečeni hleb izvaditi, premazati vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti ga da odstoji u kalupu pet minuta. Zatim ga izvaditi iz kalupa, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
  7. Prohlađeni hleb iseći i poslužiti... Isprobajte ovaj recept, nećete se pokajati. Dobićete fantastično mekan, šupljikav i, veoma, ukusan hleb, sa neodoljivom hrskavom koricom.
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari