srednje 0 osoba
120 min
5180
Božićna pogača (3)

Sastojci

Potrebno je:

  • 250 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kockice kvasca
  • 500 g brašna (i još malo za razmesivanje)
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 2 kašike ulja
  • 100 g margarina
  • po potrebi susam

Priprema

  1. U pola toplog mleka sa šećerom razmutiti kvasac. Kad nadođe sipati u činiju sa brašnom, solju, jajima, ostatkom mleka, uljem, trećinom omekšalog margarina. Umesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti 35-40 minuta da narastecpa ga istresti na pobrašnjenu površinu. Božićna pogača (3)
  2. Premesiti ga pa podeliti na dva dela. Božićna pogača (3)
  3. Prvi deo podeliti na 14 kuglica. Božićna pogača (3)
  4. Svaku kuglicu odmah razvučemo u krug pa prešavijemo na pola. Božićna pogača (3)
  5. Svaku polovinu saviti opet na pola tj. četvrtinu čije krajeve skupimo. Sve ove delove poređamo u okruglu tepsiju (26 cm) uz ivicu, na čijem dnu je peki papir. Ili na veliki pleh sa peki papirom staviti samo obruč od kalupa kao što sam ja radila. Božićna pogača (3)
  6. Drugi deo testa podeliti na tri dela, dva jednaka, a treći malo veći. Prva dva razvući u pravougaonik koji opsečemo da bude ravnih ivica. Božićna pogača (3)
  7. Radlom ili tockicem za pizzu zaseći sa obe strane. Božićna pogača (3)
  8. Od opsečenih krajeva umesiti duguljasti valjak koji stavimo na sredinu zasečenog pravougaonika. Prebacimo zasečene delove naizmenično preko valjka. Dobijene delove stavimo u krug uz već poređane delove pogače. Božićna pogača (3)
  9. Treći deo razvučemo u pravougaonik pa na jednoj strani zasečemo ivice do pola. Božićna pogača (3)
  10. Stranu koja nije zasečena polalo uvijamo u rolat prema zasečenim delovima. Božićna pogača (3)
  11. Dobijeni deo umotavamo u krug. Božićna pogača (3)
  12. Dobiće se forma cveta. Božićna pogača (3)
  13. Stavimo ovaj deo u sredinu tepsije. Naravno novčić umotan u parče folije sakrijemo u neki deo pogače. Božićna pogača (3)
  14. Žumance razmutimo sa malo vode i premazemo celu pogaču. Ostavimo je da narasta 20-25 minuta i za to vreme ugrejemo rernu na 200'C. Božićna pogača (3)
  15. Pre nego je stavimo da se peče prelijemo pogaču sa ostatkom margarina koji smo rastopili. Božićna pogača (3)
  16. Pospemo pogaču susamom (ili drugim semenkama po želji) pa je pečemo 10 minuta na 200'C, a onda smanjimo temperaturu na 170'C i pečemo pogaču još 20-25 minuta tj. da porumeni. Pečenu malo prohladiti pa je izvaditi iz kalupa. Staviti na tacnu, umotati u krpu, pa celu tacnu staviti u najlon kesu, a preko nje staviti još jednu krpu. Božićna pogača (3)
  17. Kad se pogača ohladi tj. bude topla služiti je. Božićna pogača (3)
Savet

Pogača je ukusna i bude meka i sutradan. Čini se da ima dosta posla jer ima dosta delova, ali nije baš tako. Brzo se delovi prave i sklapaju, a testo za njih ne mora da stoji i narasta već se odmah koristi.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Verica Damjanovic
    Prvo da se zahvalim Bev Smith na komentaru. Nekada se zaista pravila cesnica samo od brasna, soli i vode kao obicna ravna pogaca, mada poneka domacica i danas tako pravi. Novo doba donelo je nove obicaje tj. nacine pravljenja cesnice. Sto se tice ostalih detalja mogu reci onu staru izreku da svaki kraj ima svoje obicaje. Tako sam i ja dosavsi u Srem videla i jela sasvim drugaciju cesnicu. U Vojvodini ( pa i Sremu) cesnica se pravi kao slatka pita tj. razvlace se kore, redjaju u pleh kao za baklavu, izmedju posipaju mlevenim orasima i suvim grozdjem. U neki red se stavi novcic. Kad se ispece prelije se medom i pospe orasima pa kad se ohladi sece na kocke. Svaki nacin je bogatstvo obicaja i vredan postovanja necijeg truda. Probala sam i " kafansku pogacu" tako da znam da je odlicna i zato je tako poznata i cenjena kao i kafanska bela corba. Jos jednom hvala za komentar i pricu , posebno za one koji nisu znali za taj nacin spremanja cesnice. Uvek se moze nesto novo saznati i nauciti, tome i sluze ovakva druzenja. Pozdrav.
  • Verica Damjanovic
    Hvala Danijela.
  • Bev Smith
    Vredne ruke i lepa cesnica. Volim da spremam i pratim mnoge sajtove. Moja pokojna mama ( hercegovka) pravila je cesnicu bes kvasca, tako je ona nasledila od od starijih domacica svog vremena. Treba biti u jednom komadu , ne iz delova( kako spremamo danas pogace na razne )cesnice?? Brasno voda so , soda bikarbon. , Staviti vec sta se stavlja, novcic.. sir, drvce, zavisno od kraja i obicaja Ali poenta je da “ne valja” tako je govorila, da kvasa, da celjad ne kvasaju..“ne valja” da se deli da se celjad ne bi delila... Znaci tako kao ravna ploca bude kad se ispece i tvrda. Mi deca je nismo voleli.Ja cesnicu spremam po receptu“Kafanska pogaca” ide kvasac, ali.. ukusna, jednostavna i slatko je pojedemo. Da li je neko od vas cuo slicnu pricu.
  • Danijela Žikić
    Predivno!
  • Verica Damjanovic
    Zahvaljujem ti se Slavice na lepom komentaru.
  • Verica Damjanovic
    Hvala , draga Verice! To isto mogu reci i za tvoju cesnicu.
  • Slavica
    Sve čestitke.
  • Verica Nikolić
    Savršena!!smile