Autor:
srednje 5 osoba
25 min
5349
Pizza od pizzajola

Sastojci

Potrebno je:

  • 1000 g brašna tip 00 Bio
  • 620 g voda, hladnasta!
  • 4-5 g najviše svježeg kvasca
  • 30-32 g najviše soli
  • 10 g maslinovog ulja

Priprema

  1. Stavimo vodu u posudu, otopimo rukom sveži kvasac (ukoliko stavljate suhi onda 2 grama najviše) u toj vodi, i dodamo maslinovo ulje i promješamo par puta žlicom, drvenom kuhačom, što god imate.
  2. Može koristiti i brašno samo 00, ali je bitno da je taj tip jer sadrži više proteina. Dodamo 50% brašna i dobro miješamo to sa kuhačom 5 minuta da bude kremasto i obavezno bez grudica od brašna. Znači mora krema biti glatka skroz. Kad smo dobili takvu smjesu ostavimo 5 minuta tako da odmori ta "krema".
  3. Nakon 5 minuta odmaranja, promješamo 1-2 puta da se aktivira opet ta krema, onda dodamo sol, pa opet promješamo par puta, nakon toga dodamo POLA OD ONOG OSTATKA BRAŠNA, i mijesamo to 3 minuta.
  4. Sad je vrijeme da malo zaprljate radnu površinu i svoje vrijedne ruke.
  5. Nakon 20 minuta intezivnog miješanja oblikujte to tijesto u krug, nesmije vam biti sad u nekom obliku ko zna kakvom, nego ga u krug oblikujte. Pokrijte ga obavezno vlaznom krpom i ostavite da odmori 1 sat na sobnoj temperaturi od 18 do 20 stupnjeva NAJVIŠE. OVA TEMPERATURA JE JAKO BITNA DA VAM TIJESTO ISPADNE VRHUNSKO.
  6. Nakon što je tijesto odmorilo 1 sat, nemojte ga dirati puno nego samo špatulom, ili nožem sjecite da možete izvagati bule (loptice), najbolja težina je 300-320 grama.
  7. Kad ste ih izvagali, loptice morate "izbulirati" tj. Izbiti zrak iz njih tako da ih oblikujete u što je bolje moguću lopticu. Kad ste to sve napravili posložite ih u neku posudu pravokutnog oblika ili neku tacnu. Ali obavezno odvojite tijesto jedno od drugog bar 3 cm, pokrijte ga vrećicom, ili još bolje ako imate prijanjajucu foliju (prozirnu), dobro ga pokrijte da ne ukazi zrak. Ako koristite vrećicu stavite mokru krpu preko vrećice da težina krpe pokrije tijesto.
  8. Ostavite to tijesto da odmori 6 sati najmanje.
Savet

1. Ako pratite točno ove korake garantiram da će pizza ispasti najbolja koju ste ikad napravili. 2. Ako nemate prostoriju gdje vam je temperarura 18 stupnjeva onda nadite prostoriju koja je najhladnija al onda loptice ostavite da odmaraju 4 sata. 3. Ako ih nećete koristit odma, nakon što su odmorile na sobnoj temperaturi stavite ih u frižider kako bi blokirali fermentaciju. Na taj način vam tijesto može trajati i do 2 dana. Molim vas da mi napišete kako vam je ispalo ako neko bude pravia ovako, garantiram da će biti vrhunsko jer se bavim poslom pizza majstora, hvala i dobar tek :)

Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Ana Božović
    Pozdrav, da li se na kraju tijesto ostavlja na sobnoj temperaturi 6 sati? I da li mogu da ga spremim recimo uveče pa naredni dan popodne da pečem picu, nakon nekih 21h?
  • Nikola
    Gospon Vladan drago mi je da ste zadovoljni sa receptom, detaljno je napisano nemozete pogrijesiti ako pratite korake uvijek ce vam pizza biti odlicna
  • Vladan
    Odličan recept već par puta pravim i testo perfektno. Hvala
  • Nikola
    Gospodo Biljana, pratite korak po korak i imajte strpljena i biti ce vam vrhunska pizza. Pecite je na najjacoj temperaturi, u prethodno zagrijanoj pecnici. Hvala na komentaru i ako mozete ovdje napisat kako vam je ispala, ili stavit sliku smile
  • Biljana Simic
    Ova pizza mi bas deluje izazovno, moram je probati. Hvala za ovako detaljno objašnjenje.
  • Nikola
    Gospodo Verica, ako nemate uvjete kao sto pise, nije problem nikakav to. Ja sam samo napisao kako je najbolje, ali ako drzite tijesto na temleraturi od 20 i vise stupnjeva onda ga drzite 4 sata i nakon toga je spremno za pecenje, ako necete sve potrosit stavite u frizider i tako vam moze stajat sigurno 2 dana, ali prije koristenja izvadite iz frizidera 1 sat na sobnoj temperaturi da se tijesto utopli i opusti. Gospodo Slavca hvala i nadam se da cete napisati kako vam je ispalo i jeste li zadovoljni
  • Nikola
    ISPRAVAK, da nebi netko krivo shvatio. U koraku broj 3 nakon soli se doda SAV ostatak brasna i mijesa 3 minute u posudi i onda se izvadi na radnu povrsinu i intezivno mijesa 20 minuta bez stajanja, kao sto pise u koraku broj 5.
  • Verica Damjanovic
    Zanimljiv nacin izrade testa za pizzu mada zahteva dosta vremena i posebnih uslova.
  • Slavica
    Nikola,odlično ste objasnili postupak spremanja.Iskoristiću vaša uputstva.