Autor:
lako 4 osoba
120 min
134890
Teleća čorba (6)

Sastojci

Potrebno je:

  • 300 g telećeg mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 veća šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • komadić celera
  • 1 grančica lista celera
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat bibera
  • oko 1.5 l vode

Finale:

  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1 sok od limuna
  • 1 žumance
  • 1 kašika iseckanog peršuna ili mirodjije

Priprema

  1. Što se tiče količine mesa, bez 300 grama ne bi trebalo ni kuvati čorbu :) Sve ostale sastojke dozirati proporcionalno, tako da jednog ne bude previše, a drugog premalo. Umesto teletine možemo upotrebiti juneće meso, jer se radi o mladjem govečetu, a čorbica će biti jednako kvalitetna i ukusna. Isprati meso pod mlazom hladne vode, pa ga očistiti od žilica i opnica, a zatim ga iseckati na male komade. Dinstati na ulju, na tihoj vatri, sitno isečenu glavicu crnog luka, pa kada bude omekšala dodati isečeno meso, so i biber, a zatim nastaviti s dinstanjem još 5 minuta. Dodati 300 ml tople vode, poklopiti i dinstati sat vremena - kao gulaš, na vrlo tihoj vatri. Povremeno promešati i ukoliko je potrebno dolivati po malo tople vode. Teleća čorba (6)
  2. Pripremiti povrće. Šargarepu oguliti, isprati, a zatim polovinu iseći na kolutiće ili kockice, a polovinu sitno izrendisati. Oguliti koren peršuna. Komad celera oguliti pa deo iseckati na kockice, a deo sitno izrendisati. Dodati povrće dinstanom mesu, a ukoliko je potrebno naliti još malo tople vode i ostaviti da krčka narednih pola sata. Zatim sipati 1 litar tople vode, ili koliko budete procenili da je potrebno vašoj čorbi naspram količine mesa i povrća u šerpi. Imati u vidu da čorba ne sme biti retka poput supe. Iseckati malo celerovog lista, ili u čorbu dodati grančicu koju ćemo kasnije izvaditi. Teleća čorba (6)
  3. Kuvati još 15 minuta, pa isključiti ringlu. Izvaditi koren peršuna i grančicu celera. Proveriti da li je čorba dovoljno slana, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Dodati iseckan peršunov list ili mirodjiju. U činijici razmutiti 3 kašike kisele pavlake, jedno žumance i sok od limuna, pa u tankom mlazu sipati u vrelu čorbu, stalno mešajući. Ukoliko smesa nije dovoljno retka, dodati kašiku-dve vode u mileram. Dobro izmešati čorbu, malo prohladiti, pa servirati. Zbog pavlake se čorba ne podgreva. Teleća čorba (6)
Savet

Jednom sam među receptima primetila naslov "teleća čorba kao kafanska" i da budem iskrena, ne sećam se ni da li sam nekad jela čorbu u kafani, ni kakvog je ukusa ako jesam :) Recept koji sledi nije iz kafane nego iz mog kuvara, a čorbica s teletinom i povrćem je preukusna :)

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari

  • Svetlana George
    Pravila sam ovu corbu i fantasticna jesmile
  • books.n.cook
    @Verica Damjanovic ... Znate kako kažu da je lepota u oku posmatrača, pa tako i svaki drugi "ton" (ironija, prepotencija, potcenjivanje) koji ste izvoleli primetiti u mojim rečenicama - je samo subjektivni utisak na koji svakako imate pravo, kao i na subjektivini osećaj vrućine tokom ovih tropskih dana. Interesantno je to što pominjete "start" (od starta), iako znate da se nisam ja obratila vama, nego ste vi meni, sa svojom dobronamernom izjavom da "svaka čorba može da se podgreje", a ne može i ne sme, oko čega smo kasnije našle zajednički jezik. Nikada me niko neće uveriti da je kafanska čorba kvalitetnija od domaće, ako je domaćica iskusna i znalac. A ako nije, to je druga stvar. Nije u redu to što uzurpirate moju temu sa svojim elaboratom o čorbi i neskrivenom sujetom, jer se čitaocima može učiniti da ste neuvidjavni.
  • Verica Damjanovic
    Ne bih vise ucestvovala u daljoj diskusiji ,koja je sa Vase strane, od starta imala ironican, pomalo prepotentan ton ali ipak cu napisati jos par recenica zbog mog " neprikladnog " poredjenja corbi. Tako srocena kvalifikacija mi govori da malo znate o kafanskoj corbi ali Vas ipak necu ( kao Vi mene) upucivati na internet pa cak ni na domacu knjizevnost gde je u mnogim delima ista spominjana i opisivana. Bela corba, a posebno Teleca corba je deo nase nacionalne kuhinje a na pijedestal je podignuta bas zahvaljujuci kafani kao i muskarcima kojima je ona dugo bila prirodno okruzenje. Zene su se decenijama trudile da postignu ukus kafanske corbe (rec je o kafanama i restoranima od renomea a ne o nekim birtijama). Naravno da vecina nas koristi svoje porodicne, odlicne recepte ali to nije razlog da se potceni nesto o cemu ocito ne znamo nista. Kao mladoj domacici i meni je zvucalo pomalo uvredljivo kad mi gosti ( muskarci) kazu da mi je corba " kao kafanska" jer nisam u to vreme znala o cemu pricaju. Naravno kroz kasnije interesovanje, radoznalost i iskustvo saznala sam. Kao sto spomenuh i u mnogim delima domace knjizevnosti opisivana je ta cuvena " kafanska corba" za sta je ocito postojao razlog. Tako da ko zeli zna ko ne zeli i ne mora, nece to umanjiti njenu " slavu". Zasto je toliko cenjena i ukusna moze se saznati. Za mene je , ovim, ova diskusija zavrsena.
  • books.n.cook
    @Verica Damjanovic ... Obradovala me je vaša prosvećenost koju ste mi predočili, iako mi se na momenat učinilo da ste u krivu povodom dobronamerne izjave da "svaka corba moze da se podgreje", pa sam takodje dobronamerno skrenula pažnju na spornu izjavu. Porediti kafansku i domaću čorbu ne nalazim prikladnim, tim pre što ste pomenuli svoje iskustvo i znanje, pa ne sumnjam da kuvate kvalitetniju čorbu od kafanske. Lični podaci su od volje, ja ih negde imam, negde nemam, a moji recepti su poveznica jer iste postavljam na par mesta na netu, pa nije nikakav problem da u roku od odmah svako koga interesuju lični podaci dodje do njih.
  • Verica Damjanovic
    Zahvaljujem se za informacije koje ste podelili i to zbog svih onih kojima nisu poznate. S obzirom na moje godine ( lako uocljive jer na ovom portalu sam prisutna sa fotografijom i pod punim imenom i prezimenom), iskustvo i znanje meni je to odavno poznato i za to mi nije bio potreban internet vec moja radoznalost i pristup kulinarstvu, kao i ono sto sam ponela iz roditeljskog doma od majke i nane koja je jos pre II Svet. rata zavrsila domacicku skolu. Greska je sto sam komentarisuci Vasu corbu , misleci na sve takve corbe a ne uzimajuci u obzir i mnoge druge vrste corbi ,iznela dobronameran savet. Inace sam osoba koja smatra da se od svakog moze nesto nauciti a znanje deliti, tako da se Vasem spisku mogu dodati i karfiol, brokoli i jos ponesto. Dodala bih da epitet " kao kafanska" za corbu nije pogrdan vec pohvalan ali bilo bi preopsirno da objasnjavam. Jos jednom cu pohvaliti Vasu corbu a Vama zelim sve najbolje.
  • books.n.cook
    @Visnja ... Hvala, sigurno jeste smile @Verica Damjanovic ... Hvala smile U pravu ste u vezi s legirom za ovaj konkretan recept. U krivu ste u vezi s izjavom da "svaka corba moze da se podgreje", jer ne može i ne sme. Još je moja mama znala koje su to namirnice koje se ne smeju podgrevati, jer se o tome odavno pisalo, a danas u doba interneta svaka informacija vam je lako dostupna i proverljiva. Adhok - krompir, pečurke, spanać, blitva, pavlaka, jaja, celer, su namirnice koje se ne smeju podgrevati jer postaju toksične i samim stajanjem, a i podgrevanjem.
  • Verica Damjanovic
    Corba je veoma ukusna. Sto se tice podgrevanja, svaka corba moze da se podgreje i stoji u frizideru 2-3 dana ako se legir ne stavi u celu kolicinu corbe vec samo u deo koji ste predvideli za taj obrok.
  • Visnja
    Jela sam ja čorbe u kafani, mnogo puta. Verujem da je ova ukusnija, domaće je najbolje.