Autor:
lako 12 osoba
30 min
1830
Punjeni šampinjoni (16)

Sastojci

Potrebno je:

  • 400 g (12-14 komada) belih ili braon šampinjona srednje veličine
  • 8-10 traka mesnate slanine (pančete)
  • 135 g krem sira 45-60 % mm
  • 40 g narendanog parmezana
  • 1-2 čena belog luka
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat bibera

Priprema

  1. Krem sir izvaditi iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Oprati i posušiti peršun, pa ga fino iseckati. Očistiti beli luk, izrendati ga ili sitno iseckati. U većem tiganju, na umerenoj vatri, pržiti trake mesnate slanine po 3 minuta sa svake strane, dok ne porumene i postanu hrskave. Dužina prženja će zavisiti od debljine traka. Prebaciti vruću slaninu na papirni ubrus da se ocedi i ohladi. Iseći je na male komadiće i ostaviti sa strane. Pripremiti pečurke. Uobičajeno ih isperem pod mlazom hladne vode i odmah prebrišem papirnim ubrusom da ne bi upile vlagu. Zato je važno da pečurke budu sveže i zajedno sa drškicom, koja će sprečiti da voda prođe u unutrašnjost. Međutim, pečurke se mogu, baš zbog upijanja vlage, samo prebrisati vlažnim papirnim ubrusom. Skinuti drškice, koje u ovom receptu nećemo koristiti. Punjeni šampinjoni (16)
  2. Uključiti rernu da se greje na 200 C. Pozicija rešetke neka bude na sredini. Premazati pleh mašću koja je ostala u tiganju posle prženja slanine, ili uljem. Napraviti fil. U činiju staviti krem sir, parmezan, beli luk, peršun, so i biber. Viljuškom izgnječiti i izmešati sastojke, a zatim dodati polovinu iseckane slanine i promešati. Rasporediti ravnomerno fil po šampinjonima. Odozgo posuti preostalim komadićima slanine. Punjeni šampinjoni (16)
  3. Pečurke poređati na podmazan pleh, staviti u zagrejanu rernu i peći 15 minuta, dok se vrhovi blago ne zarumene, a pečurke ne omekšaju. Paziti da se ne prekuvaju, jer će biti vodene i mlohave. Dobro ih namestiti, uspraviti, jer ako se tokom pečenja neka pečurka prevrne, fil će se razliti po plehu, a ona će ostati prazna. Neke pečurke će tokom procesa pečenja pustiti malo svoje tečnosti, što je normalno. Servirati toplo ili hladno jelo. Punjeni šampinjoni (16)
Savet

Šampinjoni punjeni najboljim ukusima: krem sirom, parmezanom, belim lukom i hrskavim komadićima slanine. Odličan recept za predjelo, meze, ili kao prilog uz neko drugo jelo. Šampinjoni moraju biti sveži i jedri, a sir ne sme biti vodnjikav.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari