Kompot od krušaka i bresaka

AUTOR: srednje 30 osoba 90 min
Kompot od krušaka i bresaka zoom

Sastojci

Potrebno je:

  • 1500 g krušaka
  • 1500 g bresaka
  • 1000 g kristal šećera
  • 1500 ml vode
  • 2 limuna-sok

Priprema

1

U dublji sud staviti šećer, vodu i sok od limuna i staviti na vatru da se šećer otopi. Kruške oprati, oljuštiti i prepoloviti te očistiti od semenki. Očišćene kruške staviti u vreo šećerni rastvor i kuvati 5-10 minuta (zavisno od zrelosti krušaka).

2

Tople kruške stavljati u tople tegle i polako preliti vrelim šećernim rastvorom. Staviti unakrst 2 štapića da se voće ne bi dizalo. Tegle zatvoriti.

3

Breskve oprati, oljuštiti i prepoloviti te očistiti od semenki. Očišćene breskve staviti u vreo šećerni rastvor i kuvati 5-10 minuta (zavisno od zrelosti bresaka).

4

Tople breskve stavljati u tople tegle i polako preliti vrelim šećernim rastvorom. Staviti unakrst 2 štapića da se voće ne bi dizalo. Tegle zatvoriti.

5

Veći sud obložiti papirom i staviti toplu vodu. Svaku teglu obložiti papirom i slagati u sud sa toplom vodom i kuvati oko 50 minuta. Tegle ostaviti u šerpi, šerpu dobro omotati sa svih strana ćebetom ili većim peškirom i pustiti da se kompot postepeno hladi (najbolje preko noći). Drugi dan tegle izvaditi iz vode, izvana prebrisati i odlagati na mesto za zimnicu.

Savet

Savet:

Napomena: Ako želimo obezbediti kompot od kvarenja pre nego što se tegle zatvore odozgo sipati malo konzervansa. Ako želite više voća u teglama, a manje soka, može se raditi sa većom količinom voća. Mi stvarno volimo da voće pliva u soku.

Inicijalizacija u toku...
IMAŠ KOMENTAR ZA OVO? KLIKNI I NAPIŠI

Imate nešto da kažete?

Vesna NesovanovicSeptember 24, 2013, 7:47 pm
0

Hvala Jadranka. Baš to, volimo da plivaju! smile

Jadranka TomasevicSeptember 24, 2013, 7:17 pm
0

Super i ja volim kad ima vise tecnosti!raspberry

X
Ćufte u sosu od mirođije - Video Recept