srednje 4 osoba
90 min
14200
Slatko sa smokvama

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 kg očišćenih (oljuštenih) smokvi
  • 1,5 kg šećera
  • 1 kesica limontusa
  • 1 limun
  • 3 čaše (od 250 ml) vode

Priprema

  1. Očišćene smokve staviti u dublju posudu, preliti sa hladnom vodom, poklopiti i staviti na šporet. Kada voda provri, prosuti je, pa naliti, opet, sa hladnom vodom. Kada i ona provri, prosuti je i, treći put, naliti hladnu vodu. Ubaciti limun, isečen na krugove. Kada voda, sa limunom, provri, skloniti posudu sa šporeta (poklopljenu) i ostaviti preko noći.
  2. Narednog dana smokve prebaciti u cetku, da se ocede, dok se ušpinuje šećer.
  3. U šerpu staviti vodu, dodati šećer i staviti na šporet. Šećer špinovati sve dok se po celoj površini ne pojave sitni mehurići. U međuvremenu skidati penu, sa sirupa.
  4. U ušpinovani šećer poređati, oceđene, smokve i kuvati na srednjoj temperaturi. Slatko nikako ne mešati, samo protresti šerpu. Slatko kuvati sve dok se sa kašike, sa kojom je zahvaćen sirup, zadnje dve kapi teško odvajaju. Desetak minuta, pre kraja kuvanja, ubaciti limontus.
  5. Kuvano slatko skloniti sa vatre, kašikom odstraniti penu i prekriti mokrom, kuhinjskom, krpom. Ostaviti ga da odstoji, preko noći, i da se smokve napune sirupom. Narednog dana slatko sipati u tegle.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari