Autor:
srednje 3 osoba
60 min
1329
Med od maslačka (8)

Sastojci

Potrebno je:

  • 400 kom cvetova maslačka
  • 2,5 kg šećera
  • 2,5 l vode
  • 4 limuna

Priprema

  1. Najpre je potrebno ubrati 400 lepih cvetova maslačka bez drške. Staviti ih u veliku šerpu, preliti hladnom vodom i oprati ih u toj vodi. Promeniti vodu nekoliko puta.
  2. U oprane cvetove sipati 2,5 l vode i staviti na šporet da ključa oko 5 minuta. Poklopiti i ostaviti preko noći. Treba da stoji bar 12 sati.
  3. Narednog dana lepo iscediti tečnost pa dodati šećer i 2 limuna prethodno isečena na kolutove. Kuvati bar 1 sat uz povremeno mešanje, kao kad se kuva džem.
  4. Proveriti da li je kuvano tako što se stavi kap na hladnu tacnu. Ne treba da se previše razliva, ali ne treba odmah ni da se stvrdne jer će biti dosta čvrst kad se ohladi. Pred kraj kuvanja dodati sok od dva isceđena limuna, još kratko prokuvati.
  5. Vrelo sipati u vruće tegle. Tegle dobro zatvarati poklopcem i okrenuti naopako. Nakon nekoliko minuta mogu se uspraviti.
  6. Može se koristiti po kašičica ujutro na prazan stomak ili kao dodatak čaju.
Savet

Da ne bude zabune, ovo nije pravi med, već opšte prihvaćen naziv za lekoviti preparat napravljen od cvetova maslačka. Sa druge strane, pravi med je pčelinji proizvod, to je jasno i on je i po sastavu i kvalitetu jedinstven.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari