lako 4 osoba
60 min
6721
Tikvice i crni luk na Orly način

Sastojci

Potrebno je:

  • 2 srednje tikvice
  • 1 velika glavica crnog luka

Orly smesa:

  • 2 veća ili 3 manja jajeta
  • 200 ml piva
  • 150 g brašna
  • 1 kašičica soli

... i još:

  • ulje

Priprema

  1. Tikvice oljuštiti i iseći ih na pola, po dužini. Zatim svaku polovinu iseći na trake, debljine 0,5cm. Isečene tikvice posuti sa jednom kašičicom soli i promešati ih. Zatim ih poređati u pleh od el. šporeta. Na gornjoj strani pleha ispod se stavi tanjirić, da bi pleh bio pod nagibom i da se voda od tikvica sliva na dnu pleha. Ostavite tikvice, oko, pola sata (da se što više vode iscedi). Zatim tikvice dobro utapkati kuhinjskim papirom, kako bi se odstranila sva voda.
  2. Crni luk očistiti i iseći na tanje krugove. Pažljivo odvojiti "prstenove" luka, posoliti i ostaviti na stranu.
  3. Orly smesa: Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca čvrsto umutiti i ostaviti na stranu. U vanglicu staviti brašno, dodati pivo i so, pa dobro sjediniti (da nema grudvica). Ubaciti žumanca i sve dobro umutiti. Na kraju dodati umućena belanca i sjediniti ih sa umućenom smesom.
  4. U odgovarajuću posudu sipati ulje, dubine 1cm, i staviti ga da se zagreje na srednjoj temperaturi (u toku prženja ako bude potrebe doliti još ulja). Pripremljene tikvice provlačiti kroz orly smesu i spuštati ih na zagrejano ulje. Pržiti ih da dobiju lepu rumenu boju, sa obe strane. Pržene tikvice vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
  5. Na isti način ispržiti i prstenove crnog luka. Svaki prsten luka provući kroz orly smesu i spuštati ga na zagrejano ulje. Isprženi luk izvaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
  6. Tikvice i luk ispržene na orly način poslužiti uz paradajz salatu.
Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari