lako 6 osoba
20 min
6507
Muhalebija desert od mleka i kokosa (Turski specijalitet - Sutlijaš bez pirinča)

Sastojci

Potrebno je:

  • 500 ml mleka
  • 30 g kokosovog brašna
  • 50 g maslaca
  • 50 g pšeničnog griza
  • 100 g kristal šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema

  1. U šerpi otopite maslac, dodajte griz i mešajte oko 1 minuta. Dodajte mleko i kuvajte na vatri uz stalno mešanje. Muhalebija desert od mleka i kokosa (Turski specijalitet - Sutlijaš bez pirinča)
  2. Dodajte vanilin šećer i šećer kuvajte dok se ne zgusne. U dobijenu smesu dodajte kokosovo brašno, promešajte i kuvajte još 3-4 minuta dok ne počne izbacivati balončiće. Muhalebija desert od mleka i kokosa (Turski specijalitet - Sutlijaš bez pirinča)
  3. Vreo desert sipajte u ovlažene čaše ili u ovlaženu zdelu i sačekajte da se ohladi. Ukrasiti po želji – ja sam za ukrašavanje koristila umućenu toping bazu (biljni šlag), kokosov šećer, jagode i listiće mente. Muhalebija desert od mleka i kokosa (Turski specijalitet - Sutlijaš bez pirinča)
Savet

Na internetu sam naišla na ovaj prelepi desert i već dugo želim da ga pripremim. Kada sam kupila jagode odmah sam znala da ću deo tih jagoda iskoristiti za ukrašavanje ovog deserta. Prvo, odlučila sam da radim od polovine potrebnih namirnica, ali prilikom kuvanja griza u mleku nisam uspela dobiti zadovoljavajuću gustinu i u tom momentu sam odlučila da povećam količinu kokosa što je po mom mišljenju bio sasvim dobar izbor. Kako sam odlučila da desert odnesem prijateljima nisam sav desert servirala u čaše, već u zdelu radi lakšeg prenošenja . A evo šta kažu na internetu za ovaj prelepi desert: Muhalebija je tradicionalni turski deset koji je proglašen za jedan od najlepših slatkiša na svetu. pravi se lako i brzo, a nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari