Autor:
srednje 4 osoba
120 min
8965
Domaća pita sa sirom (3)

Sastojci

Potrebno je:

  • 1 kesica suvog kvasca
  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 300 g sitnog sira
  • 50 ml ulja

Priprema

  1. Razbiti kvasac u mlakoj vodi sa malo brašna i ostaviti da nadođe. Nadošli kvasac izliti u posudu s brašnom i soli pa zamesiti testo mlakom vodom. Pokriti kesom i uviti krpom pa ostaviti na toplom da naraste. Domaća pita sa sirom (3)
  2. Pomešati 50 ml ulja i 50 ml vode u malu šerpicu ili lončić pa staviti da se zagreje. Nadošlo testo podeliti na 5 loptica. Svaku lopticu premazati sa kašikom ugrejanog ulja i ostaviti tako još 15 minuta. Domaća pita sa sirom (3)
  3. Toplim uljem premazati malo radnu površinu kako se testo ne bi lepilo pa uzeti prvu lopticu i oklagijom rastanjiti u krug. Zatim dodatno rastanjiti rukama tako što u krug povlačimo ivice ka spolja. Na tanku koru poprskati 1 kašiku toplog ulja pa pobacati malo sira. Domaća pita sa sirom (3)
  4. Koru sklopiti u pismo (kvadrat). Gornji deo saviti do polovine, zatim preklopiti donji deo, levu stranu prebaciti ka desnoj do polovine i desnu ka levoj. Ostaviti sa strane na nauljenoj površini, pa uzeti drugu lopticu i rastanjiti je na isti način kao i prvu. Poprskati toplim uljem, naneti malo sira. Na sredini kore staviti sklopljenu prvu koru pa presaviti po istom principu. Tako će se prva kora naći unutar druge. Domaća pita sa sirom (3)
  5. Sve isto ponoviti i sa ostalim korama. Okruglu tepsiju obilno nauljiti toplim uljem pa staviti testo. Ostaviti na toplom mestu 30 minuta. Domaća pita sa sirom (3)
  6. Rernu ugrejati na 200 C, staviti da se peče oko 20-30 minuta, smanjiti na 150 C i dovršiti pečenje. Pečenu, vruću pitu, iseći na četvrtine i uzivati u mekoj, domaćoj piti sa krckavom koricom :-) Domaća pita sa sirom (3)
Savet

Mi volimo kada je vrela pa je iz rerne odma sečemo :-) :-D za one koje ne vole vrelo, pokriti krpom i kada se prohladi seći :-) može se jesti uz bilo šta, jogurt, neku salatu, kečap, mada i bez ičeka ovako topla je odlična :-) prijatno! :-)

Tagovi

Isprobao sam

Postavite komentar

Komentari