Zdravlje

Ljudi koji piju kafu imaju zdravije arterije

Nekoliko šoljica kafe dnevno može da pomogne u sprečavanju začepljenih arterija, što je jedan od glavnih faktora srčanih bolesti. Istraživanje koje su sproveli korejski naučnici obuhvatilo je 25.000 ispitanika, koji su podvrgavani rutinskim zdravstvenim pregledima na svojim radnim mestima.

Skinuta stigma sa jaja, putera i crvenog mesa

Decenijama već lekari upozoravaju da se izbegava hrana bogata holesterolom, poput putera, crvenog mesa i jaja. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da konzumiranje masne hrane u normalnim količinama ne predstavlja rizik po zdravlje i da nije direktno povezano sa nivoom holesterola u krvi.

<...

Ne zaboravite grašak

Uprkos tome što neretko igra sporednu ulogu u mnogim salatama i čorbama, dodelite mu češće glavnu ulogu, poručuju nutricionisti podsećajući da postoji mnogo razloga da jedemo više graška.

Visoka hranljiva i biološka vrednost svrstavaju grašak na liste namirnica koj...

Šolja kakaoa za bolje pamćenje

Čokolada može da pomogne u borbi protiv demencije, tako što povećava protok krvi u delu mozga zaduženom za pamćenje, pokazalo je najnovije istraživanje onlajn časopisa "Nature Neuroscience".

Istraživanje je pokazalo da ključni sastojak u čokoladi – kakao – može da uspori st...

Sok od grejpfruta za bolju liniju

Konzumiranje soka od grejpfruta otežava taloženje suvišnih kilograma, pokazuje istraživanje Univerziteta „Kalifornija“.

U eksperimentima sprovedenim na miševima, čija je ishrana imala visoki udeo masti, pokazalo se da je unos soka od grejpa, umesto vode, bio povezan sa spor...

Med je zamena za antibiotike

Švedski naučnici su lečili deset konja sa hroničnim ranama na koži melemom od bakterijski obrađenog meda. Za samo tri nedelje ove životinje su pokazale znake prethodno nezamislivog oporavka.

Istraživači na Univerzitetu „Lund“ u Švedskoj vrše istraživanja sa ba...